facebook_page_plugin
Örök kérdés: Melyik a jobb? Canon vagy Nikon?

Örök kérdés: Melyik a jobb? Canon vagy Nikon?

Melyik rendszerbe érdemes hosszú távon befektetni? Melyik a jobb? Mit vegyek Canont vagy Nikont?

Röviden:

 A Nikon F rendszer egy régi időkből megmaradt, később a digitális rendszerhez többször módosított, régi, mechanikus alapokra épülő rendszer. Bemutatás éve: 1959.

 A Canon EOS rendszer a digitális fotózás követelményeinek mindenben megfelelő, az objektívet a vázhoz kizárólag elektronikusan kapcsoló rendszer. Bemutatás éve: 1987.

Bővebben:

mount

 Fotó: www.dpreview.com

 A Nikon F rendszer egy bő 50 éves technológiára épül mechanikus blende vezérléssel. Később az autófókusz megjelenésekor toldották meg mechanikus AF kapcsolattal az objektív és a váz között. Az elektromos érintkezősort is később kapta, ami adatokat cserél az objektív és a váz között. Később alkalmassá tették a belső motorral rendelkező objektívek vezérlésére is. Ez az öreg, foltozgatott mechanikus rendszer sosem fog akkora pontosságot, rugalmasságot és a jövő technológiájával való kompatibilitást nyújtani, mint egy pusztán elektronikus.

További info a témával kapcsolatban: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_F-mount

 

letöltés

 

  A Canon EOS rendszer az AF megjelenésével született. Kizárólag elektronikus a kapcsolat az objektív és a váz között, ezzel hatalmas teret és rugalmasságot adva a későbbi fejlesztéseknek, mint pl. a digitális fotózás. A Canon 1987-ben belátta, hogy a mechanikus rendszerek felett eljárt az idő. Ezért egy teljesen új rendszert fejlesztet ki, az Electro-Optical System-et.

 image001


  Ezzel meglépte azt, amit semelyik tradicionális gyártó (Nikon, Minolta-Sony, Pentax) a mai napig nem tett meg: lemondott az addig jól bevált mechanikus (FD) rendszerről, a hozzá fejlesztett objektívekről és belefektetett egy olyan rendszerbe, ami évtizedekkel később hozza vissza az árát. Igen nagy érvágás lehetett a Canonnak, hisz az új bajonetthez még nem volt objektívpaletta, így az emberek a konkurens termékeket vették. De beköszöntött a digitális fotózás és videózás korszaka, amikor az EOS rendszer a legnagyobb rugalmasságot, pontosságot és lehetőségeket kínálja a jövő fejlesztéseinek az egész világon.

Info:http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_eos


Érdekesség: A Canon is adaptálta a mechanikus FD rendszerét autofókuszra Canon T80 személyében 1985-ben.

18187 1 i

 

 Miért nem fejlesztették tovább, ha megfelelt a kor technikai követelményeinek? Íme a válasz a Canon hivatalos oldaláról:

“With the FD AF lens, and the T80, Canon had shown it was possible to add autofocusing within the FD lens mount system. So why did it introduce the new electro-focus (EF) lens mount for EOS cameras? Essentially because its forward-thinking designers realised that it needed a new mount to accommodate future technological possibilities.”

Ha szeretnél még olvasni a témában: http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/20years.do

Pro és Kontra:

“A Nikonomra fel tudom tenni a régi, 1987 előtti objektívjeimet.”


 Igen, hasznos dolog, mikor nem kell befektetni egy új objektívparkba, mert megvan a nagypapa objektívparkja. De vajon ezek az objektívek megfelelnek a mai digitális kor adta követelményeknek? Esetleg amatőr szinten. Ráadásul ezeket az objektíveket teljes értékűen (használható fénymérővel) csak a legdrágább Nikon gépek tudják lekezelni, mert ezeken van bajonett körül rekesz visszajelző enkóder gyűrű. Ilyen gépek amatőrök kezébe ritkán kerülnek. Ráadásul nem az összes F bajonettes objektívvel kompatibilis, csak egy részével.

“A jó öreg mechanikát egyszerűbb javítani, és megbízhatóbb.”


  A legújabb Nikon objektívek telis-tele vannak ugyanúgy elektronikával, mint a Canon objektívek. Gondolok az elektronikus, lencseeltolásos képstabilizátorra, vagy az objektívbe épített fókuszrendszerre. Ma már a Nikon csúcsmodelljeiben kizárólag a rekeszvezérlés mechanikus, de a legfrissebb modellek már csak elektronikusan kommunikálnak (30 év lemaradással). Ez örvendetes, de jelen esetben tovább növeli a kompatibilitási táblázatok hosszát a jövőben. A bajonett átmérője sajnos az analóg korszakhoz van illesztve (kicsi), így sajnos nem építhetők rá extra fényerős lencsék.

“Mint felhasználó nem veszek észre semmit a mechanikából.”

A legtöbb felhasználó nem vesz észre különbségeket. Ezek a különbségek viszont nem is nekik szólnak. A cikk címe, nem az, hogy melyik a jó. Mert mindegyik az. A kérdés, hogy melyik a legjobb. Ezek a különbségek profiknak tűnnek fel, ők feszegetik a határokat. De azért egy figyelmetlen objektív csere miatt elgörbült rekeszkar a táska mélyére száműzi az optikát.

Az eredeti cikk a Camera Kft. támogatásával készült.

Comments powered by CComment