facebook_page_plugin
Vásárlás külföldről, webáruházból. Veszélyek és tippek!

Vásárlás külföldről, webáruházból. Veszélyek és tippek!

Mire figyeljünk fotóeszköz vásárlásakor?

Elsőre egyszerű kérdésnek tűnik: “onnan kell vásárolni ahol olcsóbb, úgyis kihozza a futár”.

 Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Elsősorban azért, mert ha nem hivatalos viszonteladótól veszed a fényképezőgépet, nem lesz rá hivatalos magyarországi garancia. De ha meghibásodik, vagy kalibráltatni szeretnéd, a Camera Kft.-ben fogsz dühöngeni, hogy "márpedig garanciális, csinálják meg azonnal". Egy meghibásodás esetén sokszor bottal ütheted az azóta már megszűnt, áfa csaló* kereskedő nyomát.

 

*Ezekről bővebben itt:

http://nol.hu/gazdasag/mindenki-fut-a-penze-utan-1512469

vagy itt olvashatsz:

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/02/07/adocsalo-webaruhazakat-zart-be-a-nav/


 Ezzel párhuzamos probléma, hogy bár van garancia, de az nem hivatalos, hanem a kereskedő által vállalt garancia. (Vagyis ő dönti el, hogyan és kivel javíttatja a fotóeszközödet). A hirdetésekben a “2/3/X év garancia” alatt a kereskedő nem tesz különbséget a hivatalos gyártói, és a saját maga által vállalt jótállás között. És ami a lényeg, amit nagyon kevesen tudnak: Magyarországon egy hivatalos Canon, Sigma, Tamron, Pentax-Ricoh márkaszerviz van. Hogy ez mit jelent? Ez nem olyan, mint egy autószerelő-műhely, hogy minden alkatrészt, leírást és eszközt be lehet szerezni bárkinek, márkától függetlenül. Ha elromlik pl. egy objektíved, csak a szakszerviz rendelhet új alkatrészt a javításhoz, nekik van megfelelő eszközük a javításhoz és műszerük a javítás utáni kalibráláshoz.

Néhány konkrét példa olcsón vásárolt eszközök történetéről:

 

IMG 20170925 094830

Neten rendelt "olcsó" szett :)


#1:

 Hazai, ismert webáruházban vásárolt Canon videokamera a vásárlástól számított 2. évben elromlott. Mivel a forgalmazó cég 2 év garanciával árulta ezt a termékét, a vásárló visszavitte hozzájuk a készüléket, élve a garanciális javítás lehetőségével. Mivel a gyártói garancia 1 év, a 2. évben felmerülő javítási költségeket a forgalmazó vállalta. A hibás készülék eljutott szervizünkbe és a javítási árajánlatunk után a forgalmazó nem kérte a hiba kijavítását. Néhány hónappal később megint behozták hozzánk a rossz kamerát ugyanazzal a hibával, azonban a javítási díj majdnem 50%-al megnőtt, mert a kamerát máshol, hozzá nem értő "szervizben" próbálták javítani, melynek következtében még több alkatrész ment tönkre.


#2:
 “Peti” rendelt egy Canon szettet egy webáruházból és kifizette annak árát. Nem sokra rá érkezett a levél a NAV-tól, hogy fizesse be a vámot, az áfát és az adminisztrációs költséget, amitől több, mint 30%-al nőtt meg a rendelt készülék ára, mert az EU-n kívülről érkezett a csomag. Ráadásul több hétig tartó procedúra vette kezdetét...

#3:
 “Géza” megvett egy objektívet egy ismert webáruházból, és az egy éven belül meghibásodott. Mivel munkaeszköz, megkérdezte a webáruházat, hol javíttatják meg garanciálisan. Erre a válasz “nem tudjuk” volt. A kérdésre, hogy megtérítik-e a márkaszerviz által a javításról kiállított számlát a válasz "NEM" volt. "Géza" a saját érdekében önköltéségén kellett hogy javíttassa az optikáját a márkaszervizben, miközben a készüléke “garanciális” volt, de a webáruház nem tett eleget garanciavállalási kötelezettségének.


Hogyan ismerhető fel, hogy nem hivatalos helyen vásároltunk?

  • nincs magyar nyelvű leírás a készülékhez

  • nincs hozzá az itthoni szabványoknak megfelelő hálózati adapter (erről bővebben itt lehet olvasni: http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-a-vilagban )

  • nem lehet magyar nyelvűre állítani a készülék menüjét

  • nincs lepecsételve, kitöltve a mellékelt gyártói garanciajegy

  • csak saját gyártású garancialevelet adnak a készülék mellé

  • külföldi garanciajegy van a termékhez

Egy kis segítség a vásárláshoz:

http://www.canon.hu/where_to_buy/for_work/

Az eredeti cikk a Camera Kft. támogatásával készült.

Comments powered by CComment