facebook_page_plugin
Miért drágák a márkaszervizek?

Miért drágák a márkaszervizek?

 Mint minden márkaszerviz életében, nálunk is előfordul az az eset, amikor egy javítási árajánlat után az Ügyfél elviszi tőlünk javítatlanul a hibás készülékét, mondván, máshol olcsóbban megcsinálják.

Itt, a Camera Kft.-nél is szembesülünk a kérdéssel; miért ilyen drága a fényképezőgép javítása?

Idézett vélemények néhány Ügyfelünktől:

„Drága, sajnos monopolhelyzetben vannak a piacon, s vissza is élnek ezzel az erőfölénnyel.” 

„Túl vannak árazva a szervizelések és mindennel le akarnak húzni.”  

„Lehúznak, átvernek!”

Egyrészt a drága javítás elég szubjektív. Hiszen kinek mi számít soknak? Drágának?

 Ha egy újonnan bruttó 500.000 Ft-ba kerülő objektív meghibásodik és a javítása az újkori értékének tizedét teszi ki (50.000 Ft), akkor sokan elfogadják ezt az összeget. Ha ugyanezt az objektívet néhány évvel később, használtan megveszi valaki 200.000 Ft-ért és rá kell költeni 50.000 Ft-ot, ami az eszköz értékének 25%-a, akkor már sokan meggondolják, hogy ráköltsenek-e ennyit. Viszont attól, hogy a készülék használt mi még ugyanúgy a gyári, új alkatrészt szerezzük be hozzá és ugyanazok a körülmények közt javítjuk és állítjuk be. Vagy egy másik példa: kis, kompakt fényképezőgép meghibásodik. Újkori értéke 35.000 Ft volt, a javítása pedig 28.000 Ft. Az Ügyfél jogosan mondja azt, hogy „akkor inkább veszek egy újat”. Minden esetben van magyarázat a miértekre, hát lássuk:

 

Monopolhelyzetben vagyunk?

 

Igen és nem.

 

 Igen, mert Magyarországon mi vagyunk az egyetlen hivatalos márkaszervize a Canon, Pentax, Ricoh, Sigma és Tamron fotóeszközeinek. Ezeket a rangokat nem a céllövöldében nyertük. Sok-sok évnyi tapasztalat van mögöttünk, mind az analóg, mind a digitális fotózást tekintve és kollégáink közt is sokan fotóznak, így nem csak az eszközök belső működését ismerik, hanem a fototechnika világában is jártasak.

 És nem. Ha rászánunk egy kis időt, akkor az interneten találhatunk szervizeket, akik vállalják ezen márkákhoz tartozó eszközök javítását akár idehaza, akár a környező országokban. Igaz, hogy nagy részük nem hivatalos szerviz, emiatt az árazásuk is barátságosabb eleinte. Tény, hogy bizonyos munkákat a kevésbé hozzáértő "szakemberek" is el tudnak végezni olcsón, de ezzel csak a problémák nagyon kis hányadát tudják orvosolni.

Azonban fontos kiemelnünk, hogy „monopolhelyzetünket” sosem használtuk fel ahhoz, hogy a javítási díjainkat „túlárazzuk” és ezzel "átverjünk" másokat.

22404024 1965605000377962 2122202926 o

"Szakember" által javított szalagkábel. Az objektív működött egy ideig, de a végén mi raktuk rendbe a lelki világát.

Miből áll egy javítás díja?

Áfa:

 25 éve működő szerviz vagyunk, minden egyes javítás után számlát adunk, az adókat befizetjük, így a legnagyobb haszonkulccsal az állam rendelkezik (kb. 21,3%). Persze azok a szervizek, ahol nem adnak számlát nyilván olcsóbban dolgoznak és lehet, hogy még garanciát is vállalnak. De egy NAV által bezáratott szerviznél nehéz lesz érvényesíteni a garanciát…

A beépített alkatrész ára*:

 Míg a független, nem hivatalos "szervizek" gyári, utángyártott vagy bontott alkatrészeket** is beépíthetnek addig mi márkaszervizként, a gyártói előírásokat betartva csak hivatalos forrásból tudjuk beszerezni az alkatrészeket. Nem Ebayről/Aliexpressről/Sufni Józsi egyéni vállalkozó, volt GMK-s kisiparostól vesszük őket. Ennek egyik előnye, hogy az általunk végzett javításokra és a kicserélt alkatrészekre minden esetben 6 hónap garanciát vállalunk. Másrészt így lehet biztosítani azt, hogy az adott eszköz minden esetben a gyári értékek szerint működjön. Továbbá a gyártók euróban adják meg az árakat, így ezek díja függ és változik az árfolyamtól, ami az utóbbi években nem valami kedvező.
 

Részlet egy korábbi bejegyzésünkből:

 

 Hazai, ismert webáruházban vásárolt Canon videokamera a vásárlástól számított 2. évben elromlott. Mivel a forgalmazó cég 2 év garanciával árulta ezt a termékét, a vásárló visszavitte hozzájuk a készüléket élve a garanciális javítás lehetőségével. Mivel a gyártói garancia 1 év, a 2. évben felmerülő javítási költségeket a forgalmazó vállalta. A hibás készülék eljutott szervizünkbe és a javítási árajánlatunk után a forgalmazó nem kérte a hiba kijavítását. Néhány hónappal később megint behozták hozzánk a rossz kamerát ugyanazzal a hibával, azonban a javítási díj majdnem 50%-al megnőtt, mert a kamerát máshol, hozzá nem értő "szervizben" próbálták javítani, melynek következtében még több alkatrész ment tönkre.
 

*Belépő szintű és alsó-középkategóriás modellekhez a gyártók nem mindig biztosítanak alkatrész utánpótlást, ezért egy esetleges meghibásodás esetén csak készülékcserével tudjuk javítani a hibás gépet. Ilyenkor az Ügyfél egy teljesen új készüléket kap. Emiatt lehetséges az, hogy pl. egy 35.000 Ft-os fényképezőgépet 28.000 Ft-ért újra cserélünk.

 

**Azonos alkatrészek között, még ha az szabad szemmel nem is látható, de rengeteg különbség lehet. Egy vezérlőpanelnek vagy egy belső szerkezeti elemnek több változata is van attól függően, hogy épp melyik évjáratból vagy szériából választunk fotóeszközt, de akár két csavar közt is tizedmilliméteres különbség lehet, amiből ha rosszat használnak fel, akkor további szerkezeti sérülés történhet. Hivatalos márkaszervizként rendelkezünk a megfelelő dokumentációkkal, amik segítenek a megfelelő alkatrész kompatibilitásának ellenőrzésében, beszerzésében és beépítésében.

 

IMG 20170510 112444

Olcsóbb "szervizben" javított, barkácsolt Canon EOS 600D váz.

Munkadíj:

 Ez egyszerűen ennyi is lehetne: szakemberünk ennyi díjat számol fel az elvégzett javításért. Kicsit tovább bontva a témát: ebből fizetjük az előírás szerinti beállításhoz szükséges speciális szerszámokat, számítógépeket, szoftvereket, gépeket (némelyik kalibrációs eszköz árából egy új autót is lehetne venni), továbbá speciális tisztítóeszközöket, a bérleti díjat,  a dolgozók bérét, a számlákat és a szakmai továbbképzéseket is.

 

Ezek miatt olcsón egyetlen márkaszerviz sem tud dolgozni, mindegy, hogy az épp autót, telefont, vagy mosógépet javít-e.

 

 Ezeken kívül szervizünkben kérhetsz és kaphatsz előzetes árajánlatot a karbantartásról, javításról és gyári upgradekről (bővebben itt: http://camerakft.com/szolgaltatasok/fizetos-szerviz ). Ha később mást is cserélni kell, értesítünk, hogy drágul a javítás. Ilyenkor dönthetsz úgy, hogy mégsem kéred azt és javítatlanul elviheted a hibás géped.

 

 Utóbbi inkább a márkaszervizekre jellemző. Ha az Ügyfél nem él a drágább javítással, akkor azt minden esetben feltüntetjük a munkalapon, ezzel jelezve azt, hogy a tulajdonos tisztában van eszközének hibájával és saját felelősségére vitte magával javítatlanul a gépét. Nyilvántartási rendszerünkben sok évre visszamenőleg látjuk egy fényképezőgép vagy egy objektív előéletét is, ami extra információval szolgálhat egy használtan vásárolt eszköz új tulajdonosának (természetesen az előző tulajdonos személyes adatait nem adjuk ki).

 

 A márkaszervizeknek vannak előnyeik és hátrányaik. Előny, hogy a "sima" javításon kívül rengeteg extra szolgáltatást tudnak nyújtani, pl. tanácsadás, előírás szerinti, megfelelő karbantartás, magasabb színvonalú munkavégzés, garancia a javításra, használt készülékek és eszközök előéletének ellenőrzése, vagy akár lopott készülékek figyelése és a tulajdonos értesítése, ha az bekerül a szervizbe. Hátránya, talán a magasabb árakon kívül nem nagyon van.

 

 Ezzel a leírással nem szeretnénk se magunkat, se másokat fényezni. A cél az, hogy bemutassuk az érem másik oldalát is,  a miérteket és az okokat. Mindenkinek joga van eldöntenie azt, hogy az olcsóbb, vagy a drágább szolgáltatást választja-e, mi csak azt szeretnénk megmutatni, hogy itt a Camera Kft.-nél egy magas díj mögött nem a "lehúzás és átverés" áll.

Comments powered by CComment