facebook_page_plugin
Okosabb vagy, mint egy Homo habilis?

Okosabb vagy, mint egy Homo habilis?

Homo habilis, vagyis ügyes ember.

 

 A 2 millió évvel ezelőtt élt Homo habilis fajba tartozó ősembert ügyes embernek nevezik a tudósok, mivel képes volt egyszerű eszközöket létrehozni és megtanulni azok helyes használatát.

 

Jogos a kérdés; hogy jön ez most ide?

 

 Jelenleg, a 21. század elején tobzódunk az okosabbnál okosabb eszközökben és a globalizált világ egyik előnye, hogy viszonylag könnyűszerrel hozzájuthatunk olyan tárgyakhoz, berendezésekhez és gépekhez, amik nagymértékben megkönnyítik életünket vagy gyorsabbá teszik a munkavégzést. Ma már a legközelebbi diszkontban nem csak a mindennapi élelmiszert tudjuk megvenni, hanem olyan jó ár/érték arányú technikai eszközöket is, amik sok segítséget tudnak nyújtani.

 

Analóg fotózás

 

 Rég volt az a korszak, amikor egy fényképezőgép hátulját kellett kinyitni ahhoz, hogy filmet cseréljünk benne. Elolvastuk a szakkönyveket, időt szántunk arra, hogy a gépet jól beállítsuk, ügyeltünk a fényviszonyokra és arra is, hogy a családi fotó készítésének pillanatában mindenki szépen mosolyogjon. Az elkészíthető fotók száma nagyban függött attól, hogy hány kockás filmet vettünk és egy nyaralás során számoltuk a maradék filmkockákat, mert a hazafelé tartó úton is szerettünk volna készíteni pár képet.

 

film49 b

Canon FX fényképezőgép. Forrás: Canon Museum

 

 Később további izgalmakat jelentett az előhívás. Vártuk a pillanatot, amikor kezünkbe vehettük az elkészült fényképeket és gyorsan átnéztük őket, mert tudni akartuk, hogy sikerültek a képek. Szinte minden alkalommal volt néhány bemozdult, túl- vagy alulexponált fotó, esetleg olyan kép, aminek csak a fele látszott. A jól sikerült fotókat rögtön albumba tettük és évente 1-2 alkalommal elővéve igyekeztünk vigyázni rá, mert szinte mindegyik fotó értékes volt, amíg el nem jött a;

 

Digitális fotózás

 

 A múlt század 70-es éveiben már létezett olyan kémműhold, mely digitális képrögzítéssel dolgozott és rádióhullámokkal továbbította az adatokat a Föld felé. Persze, ez az úttörő technika túl drága és nagyméretű volt ahhoz, hogy a zsebünkben elférjen arról nem is beszélve, hogy a hadsereg használta, így a működése titkos volt. Ahogy fejlődött a számítástechnika és az alkatrészek egyre kisebbek lettek eljött az a pillanat, amikor a tenyerünkben elfért egy digitális fényképezőgép. 

 

dcc466 b

Canon PowerShot A20 digitális fényképezőgép. Forrás: Canon Museum

 

 Évről-évre mentek le az árak és az emberek megtapasztalták ezen gépek előnyeit. A képek azonnal elkészültek és a beépített kijelzőn lehetett látni a végeredményt. Egy memóriakártyára könnyen felfért akár 100 fotó is. Ezeket számítógépre lementve a memóriakártya újra használhatóvá vált, nem kellett számolni a hátralévő helyet. A vicces képeket gyorsan megmutathattuk ismerőseinknek, barátainknak és a nagyi is örülhetett, hogy 250 képe van már az 1 hónapos unokájáról.

 

Ma

 

 Meglátunk valamit, ami számunkra érdekes, szép vagy fontos. Elővesszük a telefont és lőjük is a tucatnyi képet. Kényelmes, gyors és egyszerű, hiszen nem kell élességet állítani, ISO-t választani, a fehéregyensúllyal, a színhőmérséklettel és egyéb beállítással babrálni, mert automatikusan megcsinál mindent a telefon. Kicsit eltávolodva a fotózástól: nem kell szivatózni hideg reggeleken, mert az autó motorvezérlő elektronikája ezt megcsinálja helyettünk. A rádiót sem kell tekergetni, mert az automatika egy gombnyomásra beállítja a következő állomást. Lassan terjed az okos háztartás is. A ház magától lekapcsolja a lámpákat és nem fűt/hűt, ha nincs otthon senki. Alvás közben nem marad bekapcsolva felesleges elektromos fogyasztó. Az ablakok redőnyei a reggeli ébresztőkor maguktól emelkednek fel és a ház a csapadékvizet is eltárolja öntözésre vagy öntisztításra.

 

Egyre kényelmesebben élünk, mert egyre több minden automatikusan működik körülöttünk.

 

 Ez mind nagyon hasznos tud lenni, de egy valamit lassan elfelejtenek az emberek: megtanulni megfelelően használni az eszközöket. Itt, a Camera Kft.-nél sokszor szembesülünk ezzel: a Vásárló megvesz máshol egy minőségi felszerelést és behozza hozzánk a szervizbe, mert az nem az elvárt minőségben készíti a képeket. A Vásárló azt hitte, hogy a jónak mondott DSLR kit attól jó, hogy az minden alkalommal csak jó képeket készít. Azt már nem mondták el neki a vásárlás helyén, hogy ehhez neki is meg kell tanulnia jól használni a gépét...

 
 Másik Vásárló vígan használja a 8-10 éves digitális kompaktját. Vigyáz rá, óvja és a használati útmutatóját is átolvasta. Sőt! Amióta megvette a fényképezőgépét szándékosan a fotózás technikájának alapjaival is kibővítette ismereteit és láss csodát; a régi, olcsó kompaktjával csodálatos fotókat készít.

 

 Természetesen van különbség egy fullframe DSLR és egy kompakt fényképezőgép képminősége között, de a jó eredmény érdekében a felhasználónak is meg kell tanulni az alapokat, meg kell ismernie a gépe képességeit és határait, fel kell fejlesztenie magát technikailag. Röviden: tanulni kell. És ez nem csak a fotózásra igaz. Valaki vesz egy sportautót és az első próbaúton fejre áll vele. Miért? Mert azt hitte a Vásárló, hogy elég csak a gázt és a féket nyomni. Majd az ABS, az ESP, a sebességfüggő kormányszervó, az aktív hátsó légterelő, vagy a többi segédelektronika úton tartja a 400 lóerőt. És mégse. A Vásárló az autó árához képest minimális összegbe kerülő vezetéstechnikai oktatáson megtanulhatta volna, hogyan kell bánni 400 lóerővel. Néhány órányi tanulás után a Vásárló a mai napig örömmel használhatná a kocsiját, de rosszul döntött.

 Később a rossz élmények hatására a felhasználók fejében keletkezik egy kivonat, ami röviden ennyi: ez a márka sz*r. De a rosszul használt eszköz nem mondja azt, hogy "ez a felhasználó h*lye hozzám". Legalábbis még nem...

 
 Manapság egyre fontosabb a tudatos vásárlás. Tájékozódunk a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, az árakról és az összegyűjtött információk alapján meghozunk egy döntést, mely életünkre hosszú távon hatással lesz. Emellett ugyanilyen fontos a tudatos felhasználás is, hiszen a tanulás csak azután jön, hogy fizettünk a pénztárnál. A megszerzett tudás már életünk végéig a fejünkben marad, függetlenül attól, hogy az eszköz még működőképes-e vagy lecseréljük egy újabb modellre. Ez a tudás az élet más területein is hasznosak lesznek, ezért mindig érdemes lesz fejleszteni magunkat.

Comments powered by CComment