facebook_page_plugin
Szűrő által homályosan

Szűrő által homályosan

A hiba nem az Ön készülékében van

 
 Egy modern objektív tele van mechanikus és elektronikus alkatrészekkel, amik növelhetik a meghibásodás esélyét. Persze nem azért építik be a gyártók ezeket, hogy minél előbb elromoljanak az eszközök. Mindennek megvan a maga funkciója és haszna, amit a fotósok értékelni tudnak használat közben. Viszont van egy apró kiegészítő, ami egyszerű, mint a faék, nincs benne se mozgó alkatrész, se elektronika és mégis nagy gondot tud okozni, ha hibás darabot választunk: ez a szűrő.

 

Egy kis fizika

 Egy fénykép jó minőségének egyik kulcsa, ha a külvilágból érkező fény minél kisebb szóródással, a kép torzítása nélkül, megfelelően fókuszálva jut el a fényképezőgépünk érzékelőjéig. A fény, vagyis a szemünkkel érzékelhető elektromágneses hullám egyenes vonalban, sugárszerűen terjed. Ezeknek a sugaraknak az iránya megváltoztatható például fénytörés segítségével.

 

spectrum 113364 640

Különböző színű pászmák találkozása. Forrás: pixabay.com

 
 Fotózáskor, az objektívbe épített lencséknek köszönhetően ezt a jelenséget használjuk ki,  hogy a fényképezőgép szenzorára vetüljön a külvilágból érkező fény. (Kivételt képeznek ez alól a tükörobjektívek, ahol a fény visszaverődését használjuk ki. Az egyszerűség kedvéért ezekre most nem térünk ki.) A fény a precízen csiszolt üveg vagy műanyag lencsék és a levegő találkozásánál, vagyis a határfelületen megtörik, így változtatva meg a sugarak irányát. A lencsék fajtájának - gyűjtőlencse vagy szórólencse - és egymástól lévő távolságuk függvényében az optikai rendszer a témáról valódi képet vetít a fényképezőgépünk érzékelőjére.

 

20171025 140401

Egy modern objektív lencserendszerének felépítése.

 

Tehát a szűrő...

 

 Nagyon kevés ember kezdene el gyanakodni erre a kis apróságra, amikor meglátják az életlen képeket a számítógépen. Függetlenül attól, hogy olcsó, márkajelzés nélküli vagy drága, prémium gyártótól vásároltuk a szűrőnket, előfordulhat az a hiba, hogy az üveg felületei nem teljesen sík vagy párhuzamos kialakításúak. Drága, minőségi szűrő is tud életlen képeket okozni, de nagyságrendileg több a megbízható darab a "noname" szűrőkhöz képest. Mindezek oka a korábban már említett fénytörés, ami egy szűrőnél negatív tulajdonság.

 

szűrő ábra1

Hibás szűrő okozta fénytörés. A szemléltetés kedvéért az arányokat módosítottuk.

 

 A fenti Móricka rajzon látható, hogy egy jól megmunkált szűrőnél a belépő és kilépő fénysugarak az üveggel 90°-os szöget szárnak be, így  a témáról visszaverődő fény törés nélkül tud haladni tovább a frontlencse felé. Egy rosszul megmunkált szűrő esetében már nem derékszögben találkozik a fénysugár az üveg felületével, így létrejön a fénytörés. Két határfelületünk van, ezért akár csak az egyik, vagy akár mindkét oldal hibás megmunkálása miatt - a fénytörésnek köszönhetően - a frontlencse felé már egy torz kép fog tovább haladni. Ez a torzulás hibás AF mérést és lágy képeket eredményezhet, de találkoztunk már olyan extrém rossz szűrővel, ami a keresőben is látható életlenséget okozott.

 

 Az üvegen lévő megmunkálási hiba szabad szemmel egyáltalán nem látható. Nálunk, a Camera Kft.-ben speciális eszközzel tudjuk megvizsgálni a behozott szűrőket, amit az objektívek élesség ellenőrzésekor automatikusan el is végzünk. Ezzel az egyszerű, rövid ideig tartó vizsgálattal gyorsan meg tudjuk állapítani, hogy valóban az objektív hibás-e, vagy sem.

Comments powered by CComment